Заради недостиг на родно свинско, купуваме вносни мезета за празниците. 

...
Заради недостиг на родно свинско, купуваме вносни мезета за празниците. 
Коментари Харесай

Заради недостиг на родно свинско, купуваме вносни мезета за празниците

Заради дефицит на родно свинско, купуваме вносни мезета за празниците.  Масово саламите по витрините са с месо от Германия, Испания и Дания, оповестява Нова тв. В същото време цените на месните артикули на щанда потеглят нагоре. Колко ще костват мезетата и пържолите по Коледа?

Цените на саламите потеглиха нагоре още през октомври месец. Заради по-високите разноски за месопреработвателите кренвиршите, шунката и колбасите нарастнаха с сред 10 и 15% на щанда. 

Колбасите по витрините са най-вече от вносно месо. Българското месо на нашия пазар задоволява едвам към 40% от потреблението на свинско и е главно за прясна консумация.

Малко преди публично да стартира празничното извършване на покупки, Мартин Цеков към този момент е подготвен с коледното меню. В избора си на пържоли и мезета за празниците, залага на родното. 

" За мен е значимо месото да е българско. Смятам, че е по-качествено и че е същинско ", споделя той.

Търговците в месарските магазини също виждат, че има по-голям интерес към българското месо. 

" Българското месо се търси непрекъснато. Нашите клиенти го избират ", разяснява Десислава  Тодорова - търговец на месо.

През последните години обаче съвсем всички салами, които доближават до трапезата ни, са от вносно месо. 

" Не е загадка, че в никакъв случай не ни е стигало българското месо – изключително свинското и говеждото. Затова се постанова 40% от месото, което употребяваме да е от български производители и 60%  да добиваме от Европейски Съюз. Нашето българско месо стига единствено за прясна консумация – за транжорни и за пресните витрини ", споделя Атанас Урдажнов от Асоциацията на месопреработвателите.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР